8 Kasım 2007 Perşembe

Masa Ağacı


Masa agacı, meyve olarak masa veren yada masa yapımı için uygun olan bir ağaç değil. Gerçi lisede oyle bir hikayem vardı. Çok fazla biyolojik gösteriye sahip hikayede, biraz genetik biraz da kalıplar yardımıyla eşya şeklinde ağaçlar vardı. Dune'daki koltuk köpekler gibi. Neyse daha uygun bir ad 'Masa üstü ağacı' olacak, bir de bunun bir yazılim projesi olduğunu söyleyince zannederim daha iyi anlayacaksiniz.
Proje 'masa üstü' kavramının dizin yapısı ve pencere yönetiminin bir birleşimi.
İlk ikisinin birleşimi şöyle oluyor: masa üstünüzde bulunan dizinlerin bir kismini masa dizini olarak ayarlıyorsunuz. Bu dizinlerin üstüne tıkladığınızda masa üstünüz bu dizin oluyor ve o dizinin altındaki dosyalar ve dizinler masa üstüne diziliyor. Bu dizinler için ayrı arka plan resimleri ve diğer ayarlar tutuluyor.
Pencere yönetimine gelirsek. Uygulama pencereleri her masa üstünde görünür olabileceği gibi açıldığı masa üstünden çıkıldığı zaman gizlenebilir. Bu uygulamayı zaten çoklu masa üstü ortamlarından tanıyoruz.
Bunları bir araya getirelim; masa üstlerine de temalar atayalim. Resim, muzik, film, belge masa üstleri olsun. İkonların resimleri, arka fon resmi temaya uygun olarak değişsin. Resim dizininde kullanıcının resimleri, muzik'te mp3'ler, belge de belgeler şeklinde. Bu masa üstlerine bir de tema ile ilgili programların ikonlarını da koyalım. Müzik masasında winamp, ses kaydedici program vs; belge masasında openoffice, acrobat gibi. Böylece uygulamalarla ilgili dosyalara kolaylıkla erişilebilinen bir ortam elde ediyoruz.
Bu masaları evinizin birer odası olarak hayal edin. Müzik odanıza giriyorsunuz kasetleriniz, cdlariniz, muzik calariniz, gitariniz. Sinema odanizda dvdleriniz, projectorunuz. Belge odanizda kutuphanenizda bir kitap okurken, muzik odanizda actiginiz radyonun sesini duyorsunuz. Sonra caniniz sıkılıyor ve resim odaniza geciyorsunuz; hemen ortada en son calistiginiz eserler :) cift tiklayip resmi photoshop'ta acin. Diger uygulamalarin pencereleri kendi masa üstlerinde sizi rahatsiz etmeden calisin.
Ürünü iyice pazarladiktan sonra gelelim gerçeklemeye. Windows'ta böyle bir uygulama nasil gerceklestirilir pek bir fikrim yok. Bir linux adami oldugum icin ve her turlu ayarlamaya acik oldugu icin linux'e eğilecegim. Linux'te farkli masa ustleri (hepsinde ayni dosyalar ve dizinlerle) zaten yaygin bir uygulama. Eldeki hazir pencere yoneticilerini fazla degistirmeyen ve yeniden derleme gerektirmeyen bir cozum cok guzel olacaktir. Uygulamamiz kendini dizinlerin acilmasi sirasinda uyandirilacak sekilde ayarlar. Dizin acilmak istendiginde uygulama dizinin ayarlarina bakar. Eger dizin bir masa ustu diziniyse pencere yoneticisine masa ustu dizinini degistirmesini soyler, gerekirse arka plan resmi ve diger görsel ayarlar da degisir. Masa ustunun guncellenmesini pencere yoneticisi bizim icin yapar. Uygulama ilk kuruldugunda istege gore resim, muzik, belge gibi populer dizinleri yaratip bu konularla ilgili promlarin kisa yollarini bu dizinlere koyabilir.
Epey uzun bir yazi oldu. Yazimi, uygun bir zaman bulunca bu uygulamayi gelistirmeye calisacagim sozuyle noktaliyorum. Tabii acik kaynak kodlu olcak :)

2 yorum:

Necati DEMiR dedi ki...

>Yazimi, uygun bir zaman bulunca bu >uygulamayi gelistirmeye calisacagim >sozuyle noktaliyorum. Tabii acik >kaynak kodlu olcak :)
Süper! :)

Erdem Güven dedi ki...

Dun biraz bakindim, gnome icin nautilus'la ugrasmak gerekiyor. Eger iyi bir plugin yapisi yoksa kodu degistirmek gerek. Necati bu is sadece yorum yapmakla olmaz, ucundan da tutman lazim :D